• Freelancers in Belgium

Hoe overleef je de crisis en de recessie als freelancer in België?

Updated: Apr 24, 2020

Dit is een handleiding voor elke freelancer met de laatste up-to-date tips en informatie over:

 • De sociale zekerheid en de financiële hulp waarop je recht hebt als freelancer

 • Betalingsuitstel leningen en garanties

 • Snoeien in je kosten en besparen

 • Business Development: automatisering, personal branding en learning

 • Reizen

 • Krijg de meest up-to-date informatie over de coronavirussituatie in België


Samen met onze partners, supporters van onze freelance community in België willen we je duidelijke richtlijnen geven om deze crisis te overleven en je toekomst als freelancer te verzekeren.Sociale zekerheid & financiële hulp

Sociale zekerheid

De volgende ondersteuning met betrekking tot de sociale zekerheid zijn voor jou beschikbaar. Hou er sterk rekening mee dat deze dagelijks bijgewerkt worden.

 • Stel de betaling van je sociale bijdragen uit

 • Verlaag je sociale lasten, weet dat je dan minder pensioenrecht opbouwt

 • Vraag de vrijstelling van je sociale bijdragen aan

De aanvraag tot uitstel, vermindering of vrijstelling van je sociale bijdragen moet geregeld worden met je ondernemingsloket (Securex, Xerius, Partena, Liantis, Acerta ...).


Gelieve er rekening mee te houden dat de ondernemingsloketten op dit moment overladen zijn met verzoeken en dat ze hun best doen om iedereen zo snel mogelijk te helpen.


We namen contact op met Securex en zij wisten ons te vertellen dat ze duizenden telefoontjes per dag krijgen. Daarom raden ze klanten aan om de nodige documenten online in te vullen, zodat de opvolging gemakkelijker en efficiënter verloopt.


SBB accountants and advisors kunnen je accurate informatie op maat geven over wat de financiële en fiscale impact op jouw persoonlijke situatie zal zijn en welke stappen je moet ondernemen. Zie ook: https://www.sbb.be/nl/corona-info.


Compensatie tijdens ziekte

Als je ziek wordt en je kan meer dan 8 dagen niet werken,, kan je een vergoeding aanvragen via je ondernemingsloket. Zorg ervoor dat je een doktersbriefje hebt! Als je denkt dat je besmet bent met het coronavirus, ga dan niet halsoverkop naar de dokter of het ziekenhuis. Bel eerst en volg hun instructies op, zodat je de verspreiding ervan zoveel mogelijk beperkt.


Financiële steun van de overheid

Er is ondersteuning van de overheid voorzien, afhankelijk van je activiteiten en locatie. Hou er rekening mee dat deze ieder uur bijgewerkt worden!

 • Uitstel van betaling voor btw en belastingen

 • Overbruggingsrecht

Hinderpremie: Vaste vergoeding van € 4 000 tot € 5 000 voor bedrijven die moeten sluiten vanwege het coronavirus. Het bedrag en de procedure hangen grotendeels af van je activiteiten en locatie (Vlaanderen, Brussel of Wallonië). Dit is het meest relevant voor winkels en restaurants, maar je kan steeds jouw aanvraag indienen bij Vlaio (voor Vlaanderen), zij onderzoeken of je er recht op hebt.


Hoe kan je steun aanvragen?

Lees meer over hoe je je kan aanmelden in de gids van Accountable. Ze werken hun blog voortdurend bij met de laatste informatie in het Nederlands, Frans en Engels.


Je kan ook bellen naar Unizo (Vlaanderen en Brussel) of je eigen ondernemingsloket. Je vindt het telefoonnummer op hun website. Of bel gratis naar het Callcenter Corona van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) via 0800 12 018.

Betalingsuitstel leningen en garanties

ING heeft ons geïnformeerd dat de banken nieuwe maatregelen hebben getroffen om

de economie, de bedrijven, zelfstandigen en mensen in nood te ondersteunen. De

getroffen maatregelen steunen op 2 grote pijlers:

- Betalingsuitstel op leningen tot 6 maanden zonder bijkomende kosten: de

financiële sector wil bedrijven en zelfstandigen die in financiële moeilijkheden

komen door de coronaviruscrisis het recht geven om betalingen op te schorten tem

30 september 2020 zonder kosten.

- Voor privépersonen die in fincanciële moeilijkheden raken door de crisis, zullen de

banken ook uitstel tot betaling van de leningen mogelijk maken tem 30 september

2020.

- De overheid garandeert een regeling voor nieuwe leningen: de Federale overheid

wil een regeling treffen voor alle nieuwe leningen en kredieten met een maximum

van 12 maanden, die banken zullen verschaffen aan levensvatbare bedrijven en

zelfstandigen. Dit om de financiële toestand en economie in ons land gezond te

kunnen houden.


Enquête voor overheidssteun

Accountable startte onmiddellijk na de eerste corona maatregelen een anonieme enquête om de rechten van de zwaar getroffen freelancer te verdedigen naar de overheid toe. Ondersteun je dit initiatief, vul dan hier de enquête in. Je kan de eerste resultaten reeds hier bekijken!Contract

Het opstellen van een gedetailleerd contract is van groot belang in tijden van crisis. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Als je hulp nodig hebt bij het opstellen van een nieuw contract of het herzien van een huidig contract, dan raden wij je aan om contact op te nemen met Furbo Legal die gespecialiseerd is in het ondersteunen van freelancers met juridische vragen.Snoeien in je kosten & besparen

Als je kosten moet besparen in je beroeps- en privéleven, dan zetten we hier alvast enkele tips op een rijtje:


Vervoer

Overweeg om je huidige auto weg te doen en in plaats daarvan een tweedehandsauto te leasen. Je kan dit gemakkelijk doen met Lizy. Of sla de auto helemaal over en gebruik in plaats daarvan het openbaar vervoer. Skipr maakt de administratie ervan heel gemakkelijk!


Deals

Bekijk de mobiele apps Lancr en Indipendi voor exclusieve deals bij producten en diensten die je freelance leven ondersteunen.


Werkplek

Wanneer we weer buitenshuis mogen werken en elkaar mogen ontmoeten, dan moet je zeker eens Workero checken. Zij bieden betaalbare werkplekken aan in heel België. Vanaf € 2,50 per uur heb je toegang tot hun platform en maak je deel uit van hun plaatselijke en internationale community.


Kosten herbekijken & optimaliseren

Typische uitgaven voor freelancers zijn:

 • Huisvesting

 • Kantoor & administratie

 • Juridische kosten

 • Voertuig

 • Reizen

 • Technologie

 • Telefoon & internet

 • Marketing

 • Opleiding

 • Bank- en verzekeringswezen (check zeker ING voor de zakelijke bancaire mogelijkheden)

 • Eten & drinken

 • Belastingen

Controleer je kosten voor al deze categorieën en kijk waar je kan bezuinigen. Vervolgens kan je de rest optimaliseren.Hoe kan je je vrije tijd optimaal benutten voor de ontwikkeling van je bedrijf?

Productiviteit

Digital Talent Agency NedWorks heeft een aantal productiviteitstools die zij uitlichten in deze blogpost.


Financiële administratie

Als je nog niet digitaal bent gegaan met je boekhouder, dan is nu het moment aangebroken! TOCO maakt het mogelijk om facturen digitaal te uploaden, beheren, betalen (sommige banken) en documenten op een eenvoudige en veilige manier door te sturen naar je boekhouder. Alternatieven zijn SBB, Accountable, Yuki …


Online profielen

Zorg ervoor dat je personal brand en online zichtbaarheid sterk zijn door je profiel op LinkedIn en het freelance platformen zoals Jellow, bij te werken.


Trends

Als je de trends op het gebied van freelancen en de toekomst ervan wilt volgen, neem dan zeker een kijkje op Nextconomy. Op het onafhankelijk kennisplatform kan je discussies, meningen en informatie vinden over alles wat leeft bij freelancers en opdrachtgevers – zowel in het Nederlands als het Frans.Blijf op de hoogte van het laatste coronavirusnieuwsDeze handleiding werd opgesteld in samenwerking met ING, Securex, UNIZO, Accountable, AUSY, Indipendi, SBB, Workero, Lizy, Skipr, Nextconomy, Furbo Legal, TOCO, Lancr, NedWorks en Jellow.


You can find an English version of this blog post here.

Geschreven en bewerkt door Jenny Bjorklof, Jessie Govaert, Diana Chichiyan, Heather Sills en Justine Trio.